Bij sigarenfabrikant Agio in Oevel is er sinds donderdagavond een staking aan de gang. Vrijdagochtend staat er een stakingspost voor de ingang, alleen het hoognodige personeel is in de fabriek om de veiligheid te garanderen.

Reden voor de sociale onrust is de onduidelijkheid over een mogelijke overname.

Van de 280 werknemers in Oevel is vrijdag zo goed als niemand aan het werk. Volgens de vakbonden heerst er ongerustheid en frustratie rond de mogelijke overname van Agio door de Scandinavian Tobacco Group (STG).

"Het personeel vreest dat STG de vestiging in Oevel zou samenvoegen met de reeds bestaande vestiging van STG in Lummen", zegt vakbondsvoorzitter Rudy Molenberghs van ABVV Mechelen-Kempen. "De vraag is dan of iedereen zou moeten verhuizen, en of iedereen mee mag."

Eerder overleg met de directie verduidelijkte al dat STG de Agio-werknemers dezelfde afspraken wil geven als de eigen werknemers. "Dat wil zeggen dat ze bij de overname niet zomaar ontslagen kunnen worden", zegt Molenberghs. "Mocht het tot economische ontslagen komen, dan wordt er een sociaal plan voorzien."

Het breekpunt tijdens de gesprekken bleek een zogenoemde 'motivatiepremie'. "Wij hebben aangegeven dat de onrust impact heeft op de productie, en vroegen een financiële compensatie om die op peil te houden.

De directie zag daar het nut niet van in, wat leidde tot prikacties. Bij een verzoening die daarop volgde, wou de directie een premie van 250 euro toekennen. Wij vragen het vijf- of zesvoudige."

De vakbonden geven aan dat de staking in Oevel wordt voortgezet, zo lang de directie niet met een beter voorstel komt. (belga)